ПОЛИТИКАТА – КАТО ВЛАСТ И ПРИВИЛЕГИИ         

...
 ПОЛИТИКАТА – КАТО ВЛАСТ И ПРИВИЛЕГИИ         
Коментари Харесай

Проф.д-р Маргарита Пешева: Политиката - като власт и привилегии

 

ПОЛИТИКАТА – КАТО ВЛАСТ И ПРИВИЛЕГИИ

                                  проф.д-р Маргарита Пешева

 

  Да бъдеш теоретичен откривател на политиката, дейностите (и бездействията на политиците) е нужна изследователска точност, неизменност и професионална нравственос. На юбилея от 65 години на проф.д.п.н.Георги Манолов е отдадено огромно научно проучване, което прави просторен и изчерпателен разбор на неговата научно-изследователска и преподавателска активност, които директно са свързани с развиването на модерната политическа просвета в България.   

 То е написано от професионалния историк и академични учител проф.д-р Трендафил Митев, и носи заглавието: ”Бележит строител на модерната политическа просвета в България. Георги Манолов на 65 години ”, Пловдив, издателски комплекс ВУСИ, 2023.

 

 

         Човешко, прекомерно човешко

 

Авторът в детайли преглежда житейската биография на проф.Георги Манолов- неговите тракийски фамилни корени, професионалната му връзка с Родопите и гр. Смолян, образованието в Пловдивския университет, специализацията в Московския филантропичен университет, работата в катедрите „ Политически науки ” и „ Политология ” в СУ ”Кл.Охридски ” и УНСС. А от 20 години насам- неговата преподавателска и управническа активност като президент на Висше учебно заведение по стопанска система и националнасигурност ВУСИ в гр.Пловдив.

 

Професор Манолов е колоритна фигура–като човек, академични учител и менажер в региона на висшето обучение у нас. Като човек е крепко стъпил на земята - има бодър темперамент, излъчва искреност и добрина, които са признак за хората, живеещи в Родопския край. Семейството е значима част от неговия обществен живот, научни достижения и професионални триумфи. Винаги е подготвен да помогне на другар в неволя, и го прави, когато има потребност. Той е обезсърчителен оптимист-непоколебимо има вяра в положителното и в индивида. Любовта към Отечеството е съдбовно възприятие, което изпълва душата му.

 

Като академични учител има мощна харизма и прочувствено въздействие, което студентите доста харесват. В аудиторията непроменяемо споделя истината, даже когато тя не е мотив за огромен оптимизъм. Той е отборен състезател, който знае, че е доста мъчно да успееш, в случай че нямаш мощен и добре квалифициран екип.

 

Като менажер в системата на висшето обучение, безусловно потегля от нулата, само че с желязна воля, религия и непримиримост построява едно от най-хубавите висши учебни заведения по сигурност и стопанска система в България–ВУСИ. Неговата човешка мяра впечатлява, достиженията му в науката от дълго време будят теоретичен почит, а отличните резултати, които реализира в региона на висшето обучение в действителност са пример за следване.

 

Научната личност

 

Проф. Георги Манолов е приключен работохолик – за това приказват многочислените му авторски монографии, някои от които са преведени и оповестени в други страни. Той е одобрен политолог, който има необятни знания в региона на политическите науки, политическия пазар, политическият маркетинг и мениджмънт, политическата реклама. Научните му проучвания демонстрират неговата осведоменост, научна меродавност и очебийно почитание към обстоятелствата.

Написал е две дузини научни монографии, стотици научни публикации, изнесъл е редица отчети на национални и интернационалните конференции. Неговите проучвания непрекъснато се основават на многочислени обстоятелства, посредством които потвърждава правотата на теоретичните си заключения и систематизирания. Научните му качества най-кратко могат да се дефинират като синтез сред солидни професионални познания и висок теоретичен морал, които са гаранция за високо качество на неговите научни разбори, отдадени на вчерашния и днешния ден на политиката.

 

          Университетската личност

 

Проф. Манолов умее да приказва концептуално, само че дружно с това –емоционално и завладяващо. Неговите лекции се онагледяват с поредност от образци, които демонстрират научната му осведоменост и мощната му прочувствена привързаност към тази проблематика – все качества, които студентската публика доста цени и почита. Монографията изцяло показва научното развиване и професионалните достижения на проф. Георги Манолов като един от най-хубавите откриватели у нас в региона на политологията като наука–политическия маркетинг, пазар и реклама, цената на изборните акции, властта и привилегиите на мощните на деня.

 

Политическият пазар

 

С научното си проучване, отдадено на политическия пазар, Георги Манолов получава най-високата научна степен „ лекар на науките ”, като в същото време във ВУСИ получава и научното звание професор (2009).Десет години по-късно той получава научното звание „ професор ”и в катедра „ Политология ” на УНСС. Той е „ почетен професор на Оксфорд ”, а негови научни проучвания са оповестени в авторитетни списания във Англия, Съединени американски щати, Канада, Франция, Германия, Русия, Испания, Австрия, Гърция, Словакия, Турция, Сърбия, Латвия и други Списъкът в действителност е доста дълъг.

          Цената на изборите

Проф. Митев в детайли проучва монографията ”Цената на изборите или по какъв начин партиите си купуват властта ”(2009). Той отбелязва, че научния прочит на проф.Манолов на изборните акции в действителност е оригинален–той задълбочено изследва генезисът и същността на политическата партия като такава, само че предлага и своя подредба на типовете партии и партийни системи. Правилна е неговата концепция, че политика без пари не може да се прави, а финансирането на партиите е съществено изискване за тяхното развиване и активност в интерес на жителите. С научна точност проф.Манолов обяснява законните източници на финансови средства, които обезпечават държавното финансиране на политическата активност.

 

Шест години по-късно проф. Манолов разгласява монографията „ Избори иизбирателни системи ”(2015), в която преглежда другите изборни системи, и спецификите на пропорционалната изборна система у нас и изборите за Парламент. В тази логическа линия се подреждат и други негови монографии като: ”Политическият елит–теория, история, водачество ”(2009) и ”Съвременни политически системи ”(2019). Те съдържат богата фактология, и са доста потребни освен за просветените читатели, политическите водачи, само че и за студентите по политология, медии, политическа реклама, маркетинг и мениджмънт в няколко висши учебни заведения у нас.

 

Политическият маркетинг

      Проф. Митев аналитично показва тезата на проф.Манолов по отношение на политическите връзки, с които хората ежедневно си разменят избрана информация, обвързвана с политиката, властта и ръководството. Което не би трябвало да се преглежда като маркетингова активност. Проф.Манолов дефинира политическият маркетинг най-вече като „ политическа умелост ” и „ управническа мъдрост ”-на бъдещите политици, само че и на жителите. Според него, с цел да се осъществят маркетинговите хрумвания в действителността, е нужно да се познава и политическият мениджмънт-като комплекс от управнически действия за постигането на избран маркетингов резултат в региона на политиката.

          Политическата реклама – лозунги, пари и операции

     Проф. Митев в детайли преглежда прекомерно значимата монография на проф. Георги Манолов, отдадена на ”Политическата реклама–между действителността и операцията ”(2017), която е първа по рода си у нас. Авторът подчертава върху главната теза на проф.Манолов, че: ”политическата реклама е доста по-деликатна и несравнимо по-уязвима активност в демократичното общество спрямо икономическата ”. Тази трудност може да се удвои, ”ако политиците я трансфорат в „ политическа агитация ”. Или в случай че те нападателно популяризират единствено тъкмо избрани политически хрумвания, за да „ втълпят ” на обществото, че техните възгледи са само смислената политика, която жителите би трябвало да поддържат ”. Проф.Манолов преглежда законните и нелегитимните форми на финансиране при политическата реклама у нас, и построяването на напълно нов правилник за нейното финансиране след 1989г.

       Учебната литература

     Проф. Митев отбелязва присъща специфичност в изследователската и преподавателската работа на проф.Манолов- основаването на учебници и образователни пособия в помощ на студентите, и на образователния развой като цяло. Той е написал, в помощ на студентите, 12 учебника. Между тях е редно да споменем: „ Цената на изборите или по какъв начин партиите си купуват властта ”(2009), „ Увод в политическиямаркетинг ”(2015) и „ Кратък политически словник ”(2022). Проф. Манолов има рядкото качество да написа доста ясно и налично, той непрекъснато търси безапелационни причини в многочислените обстоятелства, които съдържат неговите теоретични разбори. Неслучайно проф.Митев отбелязва, че неговите проучвания обозначени като „ учебници ” имат доста сериозна теоретична основа, и надалеч не са научно известни съчинения.

 

Кратък политически словник

 

Преди година проф. Манолов разгласява забавен учебник за студентите, който носи заглавието: „ Кратък политически словник ”(2022). В него са дефинирани и научно обяснени цели 300частнонаучни понятия, които са директно свързани с политическата просвета. Проф. Митев му отделя особено място, като акцентира мащаба и успеваемостта на този Словник, който е освен учебник за студентите, само че и доста потребно помощно средство за разнообразни групи читатели. В него в детайли се дефинират и изясняват такива значими понятия като държава/политика/власт/партия/електроннадемокрация/омбудсман/плутокрация и други Този политически словник има необятно практическо приложение-той предлага на студентите и на любознателните читатели, нужния най-малко познания за главните понятия, с които най-често си служи политическата просвета.

 

„ Власт и привилегии в политическата история ”

 

Проф. Георги Манолов постоянно търси истинското, ексцентричното в актуалния политически развой. Той не върви по утъпкани пътища, а непрекъснато открива нови научни пространства, които към момента са неразработени от родната политическа просвета. Нова и напълно неразработена територия е неговото фундаментално проучване в три тома „ Власт и привилегии в политическата история ”(2022),което наблюдава тяхното развиване в международен подтекст в дълъг исторически интервал, в детайли и съответно преглежда властта и привилегиите – в света и в България.

 

Според създателя, проф. Георги Манолов основава „ първата и единствена към този момент цялостна научна подредба на политическите привилегии, които са групирани в 11 водещи посоки ”. Като съществени делителни признаци той отбелязва: ”особеностите на политическата ера, формата на държавно ръководство, нивото на легитимност и мястото във властовата подчиненост на съответните консуматори на привилегии ”.

 

Проф. Митев обръща внимание на негативния отговор, който дава проф.Манолов на въпроса дали актуалното общество може да се пребори с тези привилегии? Предимно тъй като „ привилегиите до ден сегашен се оказват безконечният неунищожим демиург, който съпътства цивилизацията ”.Той точно показва историческия прочит на привилегиите, изработен от проф. Манолов в неговия втори том, като акцентира, че „ привилегиите в античните страни към този момент се третират като ”изключително право ”–като монопол, който не предстои на разискване и принадлежи единствено на овластения властник ”.

 

За пръв път проф. Манолов сервира на читателя повсеместен разбор на актуалните привилегии в институциите на Европейски Съюз, които сумарно костват 10 милиарда евро годишно на данъкоплатците. Правилна е неговата теза, че ограничението на тези големи привилегии може да стане посредством: „ усилване ролята на директната народна власт и гражданското общество, които могат да лимитират автономността и всесилието на властовия хайлайф ”. А дали неговата теоретична режисура може да се реализира в практиката на главните институции в Европейски Съюз, бъдещето ще покаже.

 

Привилегиите на властта в България

 

Проф.Георги Манолов отделя доста място в този теоретичен разбор и на привилегиите в българското общество– от Освобождението до наши дни. Правилна е неговата теза, че още Търновската конституция подсигурява статута на княза, който му обезпечава както благоприятни условия, по този начин и някои привилегии.Българският монарх единствен има купата „ Височество ”, след което и купата „ Величество ”, единствено той разполага с цивилна листа, която му е обезпечена от бюджета на страната. Проф.Манолов особено преглежда и огромните привилегии на комунистическата номенклатура по времето на социализма у нас, като привежда редица шокиращи образци за големи разхищения на държавни средства от страна на нашите тогавашни държавни управници.

 

В монографията не е пропусната и финалната концепция на проф. Георги Манолов по отношение на бъдещето на привилегиите- у нас и по света. В присъщия му провокативен жанр, той приема, че в България е допустима ”нова епоха на власт без (или най-малко със значително ограничаване) на привилегиите ”. За задачата е нужно „ разширение на ролята на директната народна власт и публичния надзор на властта ”. Не дребна роля имат и референдумите, като посредством тях жителите могат да се произнесат за размера и типа на властовите привилегии ” винституциите на Европейски Съюз, които (поне досега) по-скоро се усилват, в сравнение с понижават.

 

Научните достижения в числа

 

В своята монография проф. Митев особено отбелязва публицистичния жанр и език, с който са написани всички научни проучвания на проф.Манолов. Той ловко употребява подобаващи съпоставения и метафори, които вършат текста по-четивен, а научните му концепции- доста по-разбираеми. Да се написа нагледно, посредством забавни метафори и подобаващи съпоставения е присъщо единствено на огромните откриватели в науката. Именно те съумяват да реализират онази изискана грациозност на научния жанр и език, която през днешния ден отличава всички огромни научни проучвания в международен мащаб. 

Финалното резюме на проф.Митев в това обстойно биографично проучване, отдадено на научната и креативната кариера на проф.Георги Манолов наподобява по следния метод.

Ето единствено няколко цифри, които не се нуждаят от специфичен коментар: в научната си кариера до през днешния ден проф.д.п.н Георги Манолов е разгласил: 22 научни монографии, 19 научни студии, 12 учебника, 76 публикации в страната, 22 публикации в чужбина, 56 научни отчета.

Или общо 207 изявления, ситуирани допълнително от 14 000 страници!

 

Голямата читателска публика

 

Монографията на проф.д-р Трендафил Митев, отдадена на живота и научната кариера на проф. Георги Манолов, е чудесно структурирано и точно изпълнено теоретично проучване, което безапелационно демонстрира дългия и сложен път в науката, извървян от един от най-известните политолози в българската изследователска школа. Това научно проучване е предопределено за доста необятен кръг читатели, за които то в действителност ще бъде доста забавно.

 

Това научно проучване е потребно както за специалистите в региона на политическите науки, по този начин и за откривателите в приложните сфери на рекламата, маркетинга и политическия имидж. Но също и за практиците, които работят в изборните акции, и основават политическите послания и лозунги. Както и за откривателите на политическия език и невербалната връзка, които имат значимо значение и роля в изискванията на избори.

 

Това автентично научно проучване ще е изключително потребно и за най-младите студенти, които би трябвало чудесно да познават политическата доктрина и всеобщата история на властта и политическите привилегии, която се оказва толкоз дълга, колкото е историята на света.

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР